Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στο μάθημα θα διερευνηθούν τα δομικά, παραστασιακά και λογοτεχνικά γνωρίσματα του δραματικού έργου, με έμφαση σε κορυφαία δράματα της παγκόσμιας δραματουργίας. Μέσα από την κατανόηση των δραματουργικών μηχανισμών και με πλήρη συνείδηση της σκηνικής πραγματικότητας που υπονοεί και επινοεί κάθε θεατρικό έργο, θα στοιχειοθετηθεί η αξία και η δυναμική της έγγραφης δραματικής τέχνης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Ζαφείρης Νικήτας είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική και Θέατρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακό (MSc) στην Ιστορία, Φιλοσοφία και κοινωνιολογία του Δικαίου, καθώς και μεταπτυχιακό (ΜΑ) στην Παραστασιολογία και Ιστορία σκηνοθεσίας.

Έχει συνεργαστεί, ως σκηνοθέτης, performance artist και δραματουργός με κορυφαίους θεσμούς και διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2016 παρουσίασε τη solo performance «Τα νερά του μετανάστη» στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Την ίδια χρονιά διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Φιλάνθρωπο Όπλο» στο ΚΕΤ, στην Αθήνα. Συνεργάστηκε, ως δραματουργικός σύμβουλος, με την χοροθεατρική παράσταση «Παλάμη με παλάμη» που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το 2015 σκηνοθέτησε την παράσταση «Post Apocalyptic Blues» στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα νέων σκηνοθετών που διοργανώθηκε στο Salzburg, με τη συνεργασία του Universität Mozarteum Salzburg, της σχολής χορού (SEAD), και του ευρωπαϊκού δικτύου θεάτρων Mitos 21. Το 2013 συμμετείχε στη συλλογική performance  «WE» στο Münchner Kammerspiele. Έχει συμμετάσχει σε workshops από σκηνοθέτες όπως ο Alain Platel, o Luk Perceval, η Meg Stuart, η Lola Arias και η Fumiyo Ikeda (της σχολής χορού ROSAS), ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Έχει συνεργαστεί δύο φορές με το Φεστιβάλ των Δημητρίων (48α και 50α Δημήτρια) και είναι ενεργό μέλος  των συνδέσμου υποτρόφων του Ωνασείου Ιδρύματος.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Τα νερά του μετανάστη» (Μελάνι, 2015) και «Πισώπλατος Ουρανός» (Γαβριηλίδης, 2010). Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 17η Βiennale Νέων Λογοτεχνών στο Μιλάνο. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και φιλοξενούνται στο site του Πανεπιστημίου Harvard.

Στοιχεια
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου