Βασίλης Διαμαντόπουλος Σεμινάρια
IASMOS SOCIAL

IASMOS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

theatromania
Συχνές Ερωτήσεις

Συχνες Ερωτησεις

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος και στο Θεατρικό Εργαστήρι ;
Στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος η φοίτηση είναι τριετής και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως προς τα μαθήματα και τους καθηγητές έως και το πτυχίο. Η εξάωρη καθημερινή παρακολούθηση από Δευτέρα έως και Σάββατο είναι υποχρεωτική σε όλα τα μαθήματα. Οι απόφοιτοι παίρνουν δίπλωμα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού στο τέλος της φοίτησής τους. Στο Θεατρικό Εργαστήρι η φοίτηση είναι διετής και το πρόγραμμα σπουδών έχει καταρτισθεί από τον αείμνηστο Βασίλη Διαμαντόπουλο πριν από 26 χρόνια και συνεχίζεται έως και σήμερα. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν το μάθημα της υποκριτικής – αυτοσχεδιασμού από Δευτέρα έως και Πέμπτη τέσσερις ώρες καθημερινά. Tα μαθήματα κίνηση-χορός, αγωγή προφορικού λόγου, μουσική, ιστορία θεάτρου, δραματολογία, πρακτική κινηματογράφου, σκηνογραφία-ενδυματολογία, νεοελληνική λογοτεχνία είναι προαιρετικά χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο ιδιωτικού φορέα στο τέλος της φοίτησής τους.

Οι σπουδαστές δίνουν προεισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή πριν κάνουν την εγγραφή τους;
Ακολουθούμε τη φιλοσοφία του μεγάλου δάσκαλου και ιδρυτή της σχολής μας, Βασίλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος πίστευε ότι είναι άδικο μέσα σε λίγα λεπτά να κριθεί κάποιος αν είναι άξιος ή όχι να φοιτήσει σε μια δραματική σχολή. Μετά το πρώτο τετράμηνο ουσιαστικά θα μπορούν οι σπουδαστές να κριθούν πιο δίκαια από τους καθηγητές τους.

Εάν γραφτώ στο Θεατρικό Εργαστήρι μπορώ μετά εάν θέλω να κάνω μεταγραφή στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο Βάσίλης Διαμαντόπουλος;
Ναι, μπορεί ο μαθητής να μεταγραφεί στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονο Θέατρο Βάσίλης Διαμαντόπουλος κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη της διαφοράς διδάκτρων και τον μήνα μεταγραφής.

Τι είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού;
Είναι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε δύο κύκλους σε χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού από 1η Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο εξετάζονται σε έναν θεατρικό μονόλογο της αρεσκείας τους, σ’ ένα ποίημα, σ’ ένα τραγούδι και στον αυτοσχεδιασμό. Οι επιτυχόντες του πρώτου κύκλου εξετάζονται στη συνέχεια γραπτώς σε θεωρητικές στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας θεάτρου και λογοτεχνίας. Οι επιτυχόντες των δύο αυτών κύκλων έχουν δικαίωμα εγγραφής σε οποιαδήποτε Ανώτερη Δραματική Σχολή, στην οποία η φοίτηση είναι τριετής. Στο τέλος του τρίτου έτους δίνουν διπλωματικές εξετάσεις ενώπιον επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού και όσοι επιτύχουν γίνονται κάτοχοι διπλώματος Ανώτερης Δραματικής Σχολής με την σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού είναι επιλογή του κάθε ενδιαφερόμενου σπουδαστή και δεν είναι υποχρεωτική για τη φοίτηση στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος.

Πρέπει να έχω περάσει τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για να γραφτώ στη Σχολή;
Όχι, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη ανεξάρτητα από τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους σπουδαστές που έχουν περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπ. Πολιτισμού και φοιτούν στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος από τους σπουδαστές που δεν έχουν περάσει ή δεν έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις του Υπ. Πολιτισμού;
Η διαφορά είναι ότι οι πρώτοι παίρνουν δίπλωμα κρατικού φορέα (με σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού), ενώ οι δεύτεροι παίρνουν δίπλωμα ιδιωτικού φορέα. Επίσης οι πρώτοι έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως: αναβολή στράτευσης (για τα αγόρια), άμεση εισαγωγή στο ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), δικαίωμα διδασκαλίας, εισαγωγή με εξετάσεις στο Β’ έτος του τμήματος της Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο κ.ά.

Στοιχεια

Κατηγορίες : Νέα


Ημερομηνία: 10/11/2016
Μόνιμος σύνδεσμος άρθρου